Het Verolme Paviljoen
Het Verolme Paviljoen aan de Leuvehaven is de officiele hoofdingang van het Havenmuseum. Dit transparant ogende paviljoen is recentelijk verbouwd tot een multifunctionele ontvangst- en expositieruimte. Het paviljoen wordt tijdelijk omgetoverd tot ‘havenkroeg’ en vormt het hart van het festival.
Annigje
In de haven ligt Annigje. Een veenschip uit 1908 dat is ingericht als authentiek veenschip. In die tijd was Gerrit Hutten, samen met zijn echtgenote Annigje, die in 1911 overleed, de trotse schipper. Het schip vervoerde turf van Zuid-Friesland naar Zutphen. Buiten het turfseizoen vervoerde de Annigje zand en grind en tijdens de oorlog ook hooi van Kamperland naar Apeldoorn.
Elevator
Een graanelevator is een soort grote stofzuiger. Een machine die van 1900 tot 1940 droog bulkgoed uit de ruimen van grote zeeschepen zuigt. In de elevator wordt de lading gewogen alvorens deze in een ander binnenvaartschip wordt gestort. De elevator heeft een grote rol gespeeld in de havengeschiedenis. Het lossen van graan in Rotterdam is begin 1900 hoofdzakelijk handwerk.
Geertruida
Geertruida is in 1906 gebouwd in opdracht van Hendricus Johannes Maas uit Bergen op Zoom. Hij noemde het schip naar zijn vrouw Geertruida. Gebouwd als sleepschip (Andere benamingen zijn o.a. Sleepkast, Sleepkaan of Brusselaar), maar werd in 1956 gemotoriseerd: Bij zijn overlijden is het schip in het bezit van zijn kinderen gekomen. Zijn zoon Johannes Marinus Maas heeft het schip nog lang bevaren, waarschijnlijk tot in de jaren 1970, waarna het schip voor de kant is gelegd. In 1984 is het schip aangekocht door Maritiem museum “Prins Hendrik” in 1988 is het “Stichting Maritiem Buitenmuseum” wat op zijn beurt in 2002 overging in “Het Havenmuseum”.
De Hoop
Deze tjalk uit 1890 ligt vlak voor de Poort op het trottoir aan de Leuvehaven. Normaal gesproken fungeert het schip als tentoonstellingsruimte waar in het ruim allerlei soorten touw en bijbehorende knopen zijn te bezichtigen.
Kade
Op de kade aan de waterkant achter het havenmuseum hebben de activiteiten in de buitenlucht plaats. Vanaf de kade vertrekken boottochten. Hier is ook de catwalk van de modeshow en het Kranenballet.
Simson
Deze stoombok werd vroeger ingehuurd voor de bouw van kaden en pieren, voor bergingswerk of bij het laden en lossen van zware stukken, voor het festival lenen de diverse ruimtes zich uitstekend voor zowel workshops als voorstellingen en kunst. De Simson bestaat uit een bemanningsgedeelte en ‘het kabelgat’. Dit is een opslagplaats voor stuwadoors- gereedschappen van een stukgoedbedrijf en vroeger in elk stukgoedbedrijf in de Rotterdamse haven te vinden.
Smederij / Houtwerkplaats
Naast het Verolme Paviljoen is een heus persbureau waar de workshop “Digitaal Scheepsjournaal” zijn plaats heeft.. De resultaten hiervan zijn tijdens en ook na afloop van het festival te zien op deze website..
Vuurtoren
Wanneer je door de poort het festivalterrein op komt lopen zie je links vuurtoren ‘Het Lage Licht’. Deze vuurtoren is een van de elf gietijzeren vuurtorens die in de periode tussen 1856 en 1909 langs de Nederlandse kust werden geplaatst. Samen met ‘Het Hoge Licht’ maakte de toren deel uit van de zogenaamde ‘Lichtenlijn’ die de as van de vaargeul van de Nieuwe Waterweg aangaf. De twee vuurtorens waren in elkaars verlengde geplaatst. Wanneer een schip de juiste koers voer om de Nieuwe Waterweg binnen te varen, waren de lichten precies boven elkaar te zien. Hoek van Holland heeft deze vuurtoren aan het museum geschonken.